Altra a.s. - 20let na trhu

Společnost  ALTRA je tradičním vystavovatelem na veletrhu STYL. Aktivity společnosti ALTRA sahají až do roku 1993, jedná se tedy o společnost s dvacetiletou tradicí působící v textilním oboru. Požádala jsem proto o rozhovor předsedu představenstva a.s. ALTRA Ing. Martina Kárycha. Tento nám k historii sdělil:

„V průběhu dvou desetiletí šlo o jedno z nejtěžších období pro textilní a oděvní firmy vůbec, kdy jsme se i my museli v relativně krátkém období vypořádat s řadou překážek a úskalí. V této souvislosti nelze nezmínit nálepku neperspektivního oboru udělenou textilnímu průmyslu vládními činiteli v 90-tých letech, rozpad a ztrátu po desetiletí budovaných východních trhů, změny vlastnických struktur vč. restitucí, které správně napravovaly křivdy vzniklé v minulosti, ale současně postavily řadu nových vlastníků a výrobců na startovní čáru jaksi „naboso“- bez zkušeností, se zastaralými výrobními prostředky a bez jakékoliv  podpory. Připočteme-li k tomu např. politiky a státní správou obecně tolerované poddeklarované dovozy, minimální vymahatelnost práva a hlavně  následný přesun výrobních kapacit za levnější pracovní silou do Asie, tak se nabízí shrnout hodnocení tohoto období z pohledu textilního dodavatele slovy …trvalý ústup s cílem  přežít …“ říká předseda představenstva a.s. ALTRA Ing. Martin Kárych. Nám se i v této situaci podařilo na trzích uchytit.

     Společnost svou činnost zahájila jako plně soukromý subjekt zaměřený na obecný zahraniční obchod a ve svých počátcích bez dominujících obchodních položek.Tyto se vyprofilovaly v průběhu zhruba 2 let a mezi stěžejní se zařadila i distribuce v té době na trhu nedostatkových textilií ve vyšších jakostních třídách. Jednalo se a doposud se jedná především o elastické i pevné úplety určené k výrobě plavek, prádla i lehké konfekce. K prvním zákazníkům patřily především právě s výrobou začínající, mnohdy rodinné společnosti a šicí dílny, které nedisponovaly vlastními pletařskými kapacitami a neměly přístup k vhodným materiálům.   Postupem času byla nabídka rozšiřována i o další výrobní přípravy a společnost se etablovala mezi stabilní dodavatele jak výrobcům v České a Slovenské republice, tak i v nepoměrně větším Polsku.

     Ve druhé polovině 90-tých let byl zahájen dovoz a distribuce v té době na trhu chybějícího elegantního  spodního prádla ve větších velikostech. „Stejně tak jsme vyhledávali odbytiště  a poté i realizovali export našich partnerských výrobců. Několik  značek prádla (např. Jolava, Timo, Jane, Triola, Corin či Lemax jsme v této době uvedli na trhy v zemích bývalé Jugoslávie. Po stabilizací nabídky tohoto sortimentu na trhu byla distribuce hotových výrobků odprodána. V závěru první dekády 21.století byla naopak zahájena distribuce speciálních úpletů i tkanin. S těmito se lze setkat např. v rekonstruovaných železničních vozech, na scénách divadel nebo nyní i přímo v hale P brněnského výstaviště…“ dodává Ing. Kárych.

    Z aktivit konzultačně-poradenských nelze pominout přípravu proexportních prezentací v zahraničí, tepelné tvarování a odlaďování střihů a především  dlouholetou spolupráci s Veletrhy Brno, kdy byla v rámci několika veletrhů, především pak na Styl-u,  připravena celá řada úspěšných projektů. Ať již se jedná o zařazení módních přehlídek prádla a plavek v 90-tých letech, zřizování trendových fór, organizaci výstavních prostor, semináře či rozšíření doprovodných programů o nové, atraktivitu akce zvyšující, instalace a prezentace.  Tyto zkušenosti a znalost prostředí vedly ke skutečnosti, že v letošním roce byla  společnost ALTRA požádána o spolupráci francouzskou společností Eurovet (organizátor světově nejvýznamnějších veletrhů prádla, plavek a materiálů). Nedávno rozšířila společnost ALTRA oblast nabízených služeb a doplnila je o praktické testování prototypů a nově na trh uváděných výrobků. 

Čím je pro Vás právě veletrh STYL atraktivní?

     „V současnosti vnímáme veletrh především coby místo pro setkávání odborné veřejnosti, výměnu zkušeností, získání bezprostředních zpětných vazeb a pro určitou konfrontaci s nabídkou vystavující konkurence. Je potřeba vzít v úvahu, že STYL  proplul  podobně jako celé textilně-oděvní odvětví „rozbouřenými vodami“ posledních 20 let. V počátcích akce po dobu zhruba 10-ti let byla úspěšnost účasti měřena takřka výhradně výškou nakontrahovaných objemů a současně veletrh plnil roli jakéhosi „uvaděče“ nových značek a výrobců na domácí a slovenský trh. V posledních letech jsme se jak z pozice tradičního vystavovatele tak i odborného konzultanta snažili veletrh posunout  k vyšší atraktivnosti s konečným cílem vytvořit akci, která bude zdrojem a inspirací nejen pro návštěvníky či vystavovatele ale pro celé odvětví. Snad se podaří tento v poslední době nastolený trend nejen udržet, ale především zrychlit a třeba již příště nabídnout odvážnější a modernější obsahovou náplň, hodnou největší středoevropské módně-textilní akce.“  říká Ing. Kárych  

A jaké novinky v srpnu v Brně ALTRA představí?

     „Opětovnou účastí letos v srpnu jsme se rozhodli podpořit námi před dvěmi lety iniciovaný návrat položek metráž, galanterie, přípravy a módní doplňky do portfolia vystavovatelů. Věříme, že pestřejší nabídka výše uvedeného sortimentu přiměje k opětovné návštěvě i návrháře, designéry, pracovníky modeláren a vývojáře, kteří tak opět získají možnost se na jednom místě seznámit s aktuální nabídkou českých i zahraničních dodavatelů.“ sdělil Ing. Kárych

     „Z naší strany jsme pro ně i ostatní odbornou veřejnost a výrobce připravili sadu kolekcí pro sezónu 2015. Jedná se o nabídku elastických i neelastických úpletů pro prádlo, včetně několika novinek kombinujících více dokončovacích postupů. Dále pak ve středoevropské premiéře představíme kolekci více než 150 dezénů tisků pro plavky a novou generaci ploché antibakteriální gumové pásky. Tato by měla oslovit všechny výrobce spodního prádla, plavek, zdravotních pomůcek a ošacení a především ty, kteří své výrobky  směřují například na americké a západoevropské  trhy, kde je použití tohoto bezlatexového provední  již standartem. Chybět nebude ani kolekce 2015 doplňků pro plavky i konfekci, která stejně jako ostatní zmiňované položky měla svou světovou premiéru v červenci v Paříži, v rámci veletrhu Interfiliére, říká ing. Kárych.

A jak vidí Ing. Martin Kárych trendy v prádle:

    „Otázka trendů pro prádlo či plavky by vydala na samostatnou stať přesahující prostor přidělený tomuto rozhovoru. Odbornou i laickou veřejnost a obchodníky dnes zajímají především trendy pro nadcházející sezónu. My však již pracujeme s konkrétními barvami a řešeními pro rok 2015. A toto je v současnosti téma snad jen pro výrobce či návrháře. Věříme, že právě ti budou na veletrhu hojněji zastoupeni a najdou si cestu i do expozice naší společnosti ALTRA……dodává Ing. Kárych, předseda představenstva a.s. ALTRA.